Egyelőre csak a baj van az ivóvízhálózat javításával Cibakházán

Megosztás

Egy cibakházi olvasónk néhány nappal ezelőtt jelezte, hogy a helyi lakók között jelentős számban találni elégedetlen embereket a helyi vízhálózati rendszer és az ivóvíz minőségével kapcsolatban. Utánajártunk, hogy mi történik a Kunszentmártoni járás egyik nagyközségében.

Fehér Norbert helyi lakos bejegyzése a Cibakházi Civil Kontroll nevű Facebook-csoportban nagy visszhangot keltett. Fehér arról írt, a hivatal munkatársának már jelezte a fennálló problémát, a javítási munkálatok miatt extrém módon eldugult vízszűrőket, vízmelegítőket, a zavaros, „mocskos” vizet,de válasz nem nagyon érkezett. Hozzátette, nem lepődik meg a hivatal hozzáállásán.

Végül egy február 6-án keltezett levelet kapott Hegyes Zoltán polgármestertől, aki arról tájékoztatta, az írását továbbították a Bácsvíz Víz- és Csatornaszolgáltató Zrt.-nek, igaz, a polgármester megjegyezte, hogy „korábban írásbeli bejelentés nem érkezett az Önkormányzathoz.”

Érdekes helyzet állt elő, ezért szerettük volna tisztázni, hogy pontosan mi történt. Fehér Norbertet telefonon kerestük meg, hogy részletesebben beszámoljon a Cibakházán kialakult problémáról. Nagyjából azt erősítette meg, ami a posztjában olvashattunk: a vízhálózat rossz állapota helyben hosszú évek óta fennáll, de most kezdeményeztek bizonyos változtatásokat, ez azonban nem megy zökkenőmentesen.

Hozzáértőként, szerelőként azt mondja, a vízvezetékek szerelésének ideje alatt időszakosan várható hasonló meghibásodás, a készülékek károsodását pedig egy vízszűrő ideiglenes felszerelésével meg lehet előzni. Erről viszont nem lett tájékoztatva a lakosság, több olyan cibakháziról is tud, akiknek folyamatosan dugulnak el a drágább készülékei. „Olyan mértékű a hiba, hogy több nagyértékű készüléket, csaptelepet kellett javítanom.”

Állítása szerint három önkormányzati munkatársnak szóltak a gondokról, de nem volt reagálás. Természetesen a polgármester, Hegyes Zoltán véleményére egyaránt kíváncsiak voltunk. Elsőként azt a kérdést tettük fel, hogy az utóbbi időben történt-e pozitív változás az ügyben, lévén, nem újkeletű a hiba.

Válaszában Hegyes arról írt, egy KEHOP-os pályázati projekt keretében kezdődtek meg a településen az ivóvízminőség javítását célzó munkálatok tavaly októberben. Ennek köszönhetően új ivóvíz- tisztítórendszer kerül kiépítésre, sor kerül a hálózat részleges cseréjére és új víztorony létesül. Az intézkedéstől a jelenlegi állapotok érezhető javulására számítanak.

A polgármester tudomása szerint a Bácsvíz Zrt. rendszeresen végzi a hálózat és a hálózati csomópontok tisztítását és mosatását. Érdeklődtünk arról is, hogy az önkormányzat azon kívül, hogy továbbítja ezeket a jelzéseket, tud-e bármit tenni a megoldás érdekében? Hegyes válaszában úgy fogalmazott, az utóbbi években több utcában végezte el a Bácsvíz a rossz állapotú hálózati elemek teljes cseréjét.

És mi van a lakosság tájékoztatásával? Meglehetősen erős kritikák fogalmazódtak meg az elégtelen kommunikációról. Hegyes szerint az önkormányzat csak az elmúlt 6 hónapban, legalább 8 alkalommal adott ki lakossági tájékoztatást, valamint előzetesen már tájékoztatták őket arról, hogy egy-egy szakasz hálózatra kapcsolásával az ivóvíz kismértékű és átmeneti zavarosodása előfordulhat, de olyan mértékű hordaléksodródásra, amely dugulásokat és üzemzavarokat okozhat, előzetesen nem készültek.

Ennek tisztázásáért konzultálnak a kivitelezést végző vállalkozás munkatársaival.

Fehér Norberttől egyébként megtudtuk, tőle és a Cibakházi Civil Kontroll nevű közösségtől egyáltalán nem áll távol a közösségi szerepvállalás. Közérdekű adatigényléseket nyújtanak be, a tagok aktívan használják a közösségi médiát, sőt, úgy tervezik, hogy a nyári önkormányzati választáson megmérettetik magukat: bár polgármesterjelöltjük még nincs, 4-5 képviselő már biztos, hogy elindul. Úgy tűnik, témákból és felvetésekből nem lesz hiány.

Képek: CIBAKHÁZI CIVIL KONTROLL Fb, egeszseg.hu

Kapcsolódó cikkek